Global Garden in actie voor immuuntherapie bij hersentumoren

Global Garden Zwaanshoek

Still to go

Qr
from € 3.000 (32%)

In december 2019 stierf onze zoon Joël aan de gevolgen van een hersentumor op driejarige leeftijd. Een groot deel van kinderen met een hersentumor overlijdt nog aan deze ziekte. Daarbij zijn de gevolgen van de behandeling voor de kinderen die dat wel overleven erg groot op hun kwaliteit van leven.

Er zijn al veel resultaten geboekt met de behandeling van immuuntherapie bij verschillende vormen van kanker. Helaas nog niet bij hersentumoren. Onderzoek daarvoor is hard nodig. We kunnen Joël niet meer redden met deze actie, maar willen wel heel graag bijdragen aan verder onderzoek.

Voordat Joël overleed was de kerstshow van Global Garden, een tuincentrum dat bekend staat om zijn mooie kerstshow, een favoriet. De lichtjes, kerstbomen en kerstmuziek vond hij prachtig. Dit jaar wordt er bij de kerstshow een bijdrage gevraagd voor dit belangrijke onderzoek.

View all
€ 15 27-10-2020 | 15:43
€ 25 25-10-2020 | 15:07
€ 5 24-10-2020 | 09:54
€ 5 24-10-2020 | 09:53
€ 5 23-10-2020 | 11:31
View all

Doel van het onderzoek

30-09-2020 | 15:18 Onderzoek naar immuuntherapie bij hersentumoren     Een groot deel van de kinderen met hersentumoren overlijdt nog aan deze ziekte. Daarmee blijft de genezing achter op andere vormen van kinderkanker zoals bijvoorbeeld leukemie.De behandeling van kinderen met een hersentumor bestaat momenteel over het algemeen uit, chirurgie, chemotherapie en radiotherapie. De vraag is of er nog winst te behalen valt uit deze behandelmodaliteiten.  Het zich ontwikkelende kinderbrein is zeer gevoelig voor de huidige therapie, radiotherapie (bestraling) in het bijzonder. Hierdoor leveren kinderen zowel cognitief, gedragsmatig als motorisch veel in. Waardoor ze vaak levenslang patient blijven.  Daarom willen we ons richten op een nieuwe vorm van therapie voor deze groep patiënten: Immuuntherapie. Hierbij wordt de eigen afweer gebruikt om de kanker te lijf te gaan. Voor verschillende andere soorten kanker is hier al resultaat geboekt.  We weten dat hersentumoren heel “slim” zijn in het ontwijken van het immuunsysteem. Ze zorgen ervoor dat ze niet worden aangevallen, door een omgeving te creëren waarbij ze geen last hebben van het immuunsysteem van de patiënt.   Wij willen onderzoeken of we deze omgeving kunnen veranderen waardoor het lichaam de tumor weer als afwijkend gaat zien en dus de tumor aan zal vallen.   Dit willen we doen door bepaald soort (oncolytische) virussen toe te dienen die alleen de tumorcellen infecteren. Hierdoor gaan de tumorcellen kapot en ontstaat er een infectie waar de eigen immuuncellen weer op afkomen en zo de tumor opruimen. We zullen het virus combineren met extra “getrainde” immuuncellen om zo een nog sterkere reactie te krijgen van het immuunsysteem.   We zullen beginnen dit te testen in het laboratorium en daarna de stap maken naar de patiënt indien de resultaten veel belovend zijn. Jasper van der Lugt Kinderoncoloog Prinses Maxima Centrum
Read more